Aj v uplynulom volebnom období sme riešili problematiku Športovej haly na Bôriku. Vďaka dvom našim kolegom Ľudmila Chodelková a Karol Čepec, a ich Centrum voľného času „Žirafa“, sa v majestátnej Korytnačke športuje už 8 rokov, aspoň v rámci možností. Halu pravidelne navštevujú tisíce športovcov. Nielen zo Žiliny a okolia, ale z celého Slovenka. Keďže, okrem zápasov mestských líg vo futsale a flobale, je aj dejiskom mnohých turnajom, sústredení, reprezentačných podujatí.

Legendárna hala si ale zaslúži ďaleko viac. Zaslúži si reštart, aby bola opäť multifunkčnou arénou – prirodzeným športovým, kultúrnym a spoločenským areálom, tak ako kedysi. Objekt má výnimočnú pešiu dostupnosť, ktorá je nevyhnutná pre každodenné aktivity.

V končiacom volebnom období sme sa opätovne snažili naštartovať aspoň rokovania o tom, za akých možností by sa hala mohla znova dostať do majetku mesta. Nášmu jednoduchému návrhu uznesenia, aby vedenie mesta dostalo mandát na rokovanie, chýbal počas februárového rokovania mestského zastupitľstva, jeden jediný hlas. Jeden, jediný hlas chýbal k tomu, aby sa znova o hale začalo rokovať. Viacerí poslanci sa účelovo pred hlasovaním zaprezentovali, aby zvýšili kvórum na schválenie, ale následne už nepovažovali za potrebné vyjadriť svoj názor aj pri hlasovaní, ktorého sa vôbec nezúčastnili:

✅ ZA HLASOVALI:
Delinčák, Cáder, Martinková, Filipová, Juriš, Augustín, Chodelková, Barčík, Šoška, Durmis, Johanes, Kašša, Plešinger.
❌ ZDRŽALI SA:
Hriník, J. Ničík, Pažický, Richter, Randa.
❌ NEHLASOVALI, ALE PREZETOVALI SA PRED HLASOVANÍM:
Birnerová, Maňák, Talapka, Habánik, Bechný, Šuteková, P. Ničík, Balogová.

To, čo sa s Korytnačkou udialo v minulosti, už nikto nezmení. Pozitívne zmeniť ale môžeme jej budúcnosť. Na to ale musia mať poslanci mestského zastupiteľstva vôľu, odvahu a ochotu hľadať riešenia. V končiacom volebnom období sa tak opakovane nedialo, hala je toho názorným príkladom. Mesto sa už potrebujem pohnúť dopredu, nie preslapovať na mieste a stále sa vyhovárať na minulosť. Je najvyšší čas sa od nej odpútať.